Cafeaua nu cauzează cancer, dar băuturile extrem de fierbinţi ar putea. Afla mai multe aici:

Timp de aproximativ 25 de ani, OMS a clasificat cafeaua ca fiind un posibil cancerigen, care ar putea cauza cancerul la vezica urinară, dar un studiu recent neagă aceste afirmaţii anterioare.

Cercetătorii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au anunţat recent că cafeaua şi ceaiul din plante, consumat la temperaturi normale, nu cauzează cancer. Oameni de ştiinţă mai spun că consumul de băuturi extrem de calde ar putea duce la cancer al esofagului.

Concluzia a fost făcută după ce 23 de oameni de ştiinţă de la Agenţia Internaţională OMS pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) au revizuit mai mult de 1.000 de studii despre cafea şi relaţia posibilă cu cancerul. Ei raporteaza că „au existat dovezi inadecvate pentru cancere genitate şi consumul excesiv de cafea”.

Echipa nu a oferit prea multe detalii despre ce înseamnă „temperaturi extrem de calde”, ei au sugerat că băuturile precum cafeaua şi ceaiul trebuie consumate la „temperatura de servire”. Temperatura de servire este de aproximativ 65 de grade Celsius.

Cercetătorii cred că cancerogenitatea cafelei nu creşte odată cu temperatura, ci că opărirea repetată a gâtului ar putea duce la formarea tumorilor la nivelul esofagului.

 

cafea

 

 

 

 

 

 

„Aceste rezultate sugerează că consumul de băuturi foarte calde este o cauză probabilă a cancerului esofagian şi că temperatura este mai degrabă responsabilă de acest lucru decât băuturile consumate”, a declarat directorul IARC, Christopher Wild.

În timp ce echipa de la OMS nu a menţionat nimic despre beneficiile pentru sănătate ale cafelei, alte cercetări au subliniat faptul că cafeaua ar putea preveni de fapt mai multe tipuri de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, din Marea Britanie, au concluzionat în urma unui studiu despre bolile de ficat că „două ceşti de cafea pe zi par să reducă riscul de a dezvolta boala cu 44 la sută. Rezultatele sunt generate în urma analizei a 430.000 de persoane”, a raportat David Nield.

Pe măsură ce cercetările continuă, pot fi găsite beneficii de sănătate în consumul de cafea, dar până atunci nu sunt încă declaraţii definitive şi se recoamndă evitarea excesului.

Sursa: Science Alert

Leave a Comment