Criza de la 40 de ani

criza la 40 ani celebrity news

Criza varstei de mijloc, este deja un termen devenit la modă, gata să explice o depresie, o aventură extraconjugală, schimbarea carierei, şi aproape orice alt eveniment care apare în viaţa unei persoane de vârstă mijlocie.

Criza varstei mijlocii este recunoscuta ca etapa a dezvoltarii normale, marcata in special de recunoasterea faptului ca cel putin o jumatate din viata a trecut. Imbatranirea corpului si realitatea mortii nu mai pot fi negate. Vârsta mijlocie este, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, o perioadă de autoevaluare, de estimare a propriei situaţii familiale, ocupaţionale şi bineînţeles a prezenţei fizice şi, totodată, o perioadă de reorganizare a priorităţilor vieţii. Atunci cand sunt prezente, anxietatea si depresia nu sunt de obicei patologice. Patologia, in aceasta perioada, tinde sa apara doar atunci cand exista o tendinta a persoanei de a incerca sa se agate de tipare cognitive si emotionale, de un mod de viata si de imagini ale sinelui care apartin stadiilor anterioare ale dezvoltarii, inadecvate acum din punctul de vedere al varstei. O recunoastem cu totii pe femeia care se imbraca in acord cu sinele ei adolescent sau pe barbatul care insista sa se implice in ispravi fizice dincolo de capacitatea lui actuala. In ambele situatii este prezent esecul de a confrunta inevitabila renuntare la sinele mai tanar din trecut, alaturi de o atitudine de dispret fata de sinele mai batran, al carui cadru asteapta sa fie ocupat.

Jung a susţinut că schimbarea de la orientarea spre exterior (inserţia profesională, familială şi obţinerea recunoaşterii sociale) la orientare spre interior (stabilitate profesională şi familială, acceptarea diminuării forţei fizice şi a modificărilor relaţiilor familiale şi sociale) este crucială pentru adaptare.Trecerea de la tinereţe la senectute, la vârsta mijlocie se asociază în plan emoţional cu stres. Factorii de stres sunt pe de o parte solicitările exterioare specifice noii vârste şi, pe de altă parte, trăirile asociate conflictelor reprimate la vârstele anterioare. Rezolvarea acestor conflicte reprezintă o adaptare, ce presupune opţiunea pentru noi soluţii la trebuinţe vechi, revizuirea atitudinii faţă de sexualitate, rezolvarea conflictelor cu părinţii.

Autor:

Dan Ioanitescu – psiholog clinician specialist / psihoterapeut integrativ si sociolog

Contact: 0721.320.711

 

Leave a Comment