Doctor estetician Calin Dobos-Interviu

1. Care este cheia succesului in relatia doctor – pacient?

Cheia succesului este intotdeauna comunicarea dintre pacient si doctor. In primul rand, pacientul trebuie sa isi explice foarte clar cerintele si asteptarile, sa isi spuna temerile si sa intrebe atunci cand are o nelamurire. Doctorul trebuie sa ofere cea mai buna solutie pentru cerinta pacientului, sa raspunda complet intrebarilor, sa explice pacientului cum se realizeaza interventia si, foarte important, sa explice care sunt eventualele riscuri si implicatii pe termen scurt si lung.

2. Care este cea mai speciala interventie pe care ati realizat-o? In sensul de obositoare, complicata…

Nu e un anume tip de operatie mai complicata. “complicata” – e un termen dat de particularitatea unui caz, de calitatea tesuturilor pacientei,de asociere a mai multor interventii.

Cele mai solicitante fizic sunt lipoaspiratiile mari, apoi abdominoplastiile.

Cele mai solicitante mental, d.p.d.v. al atentiei sunt rinoplastiile si liftingurile faciale (mai ales cele asociate).

Cele mai usoare sunt implanturile de gamba si implanturile de san.

3. Care sunt principalele cauze ce determina modificarea aspectului organelor genitale?

In cazul femeilor, aspectul organelor genitale se modifica datorita hormonilor, dupa nasteri multiple, dar si odata cu inaintarea in varsta. De cele mai multe ori, acestea sunt deranjate de labiile mici hipertrofiate, disproportionat de mari si care atarna, insa pot aparea si asimetrii deranjante. Ca orice tesut moale, si labiile isi pierd in timp din elasticitate si se pot lasa. Exista si cazuri in care aspectul inestetic al zonei intime poate fi mostenit genetic.

4. Ce este labioplastia?

Labioplastia este o operatie estetica de imbunatatire a aspectului labiilor, fara a afecta in vreun fel functia acestora. Procedura se realizeaza pentru simetrizarea, reducerea sau armonizarea regiunii labiale asa incat sa se ajunga la un aspect considerat normal.

5. De ce apeleaza femeile la aceasta interventie?

Exista cazuri in care marimea labiilor afecteaza desfasurarea actului sexual sau modul in care se realizeaza toaleta locala. Pot surveni dureri sau neplaceri in timpul actului sexual sau in cursul desfasurarii anumitor sporturi. In alte cazuri, femeile apeleaza la acest tip de interventie din pur motiv estetic, fiind nemultumite de faptul ca labiile se pot vedea foarte neplacut prin slipul costumului de baie sau printr-un pantalon mai stramt. Interventia ofera satisfactie nu doar din punct de vedere estetic, ci si psihic.

6. Cine poate sa apeleze la acest tip de interventie? Exista o limita de varsta?

Poate apela la acest tip de interventie orice persoana care are organele genitale complet dezvoltate, asadar operatia se realizeaza la adulti, fara limitare de varsta.

7. Cum decurge o astfel de operatie?

In timpul operatiei se micsoreaza buzele interioare ale vulvei sau se modifica asa incat sa para mai simetrice. Dupa ce a trecut printr-o nastere fiziologica, labiile unei femei se pot rupe sau largi, iar prin labioplastie se repara aceste distrugeri. Interventia se realizeaza, de obicei, sub anestezie locala, iar inciziile realizate sunt foarte fine. In functie de caz, se realizeaza o incizie la limita dintre pielea labiilor si mucoasa, se elimina tesutul in exces si se sutureaza cu fir resorbabil. Cicatricea pe care o lasa o astfel de operatie este foarte discreta, este mascata in pliurile locale si dispare in timp.

8. Cat de des este solicitata la noi in tara?

Daca in trecut nu era de inteles asa o interventie, in ultimii 2 ani a devenit aproape de rutina. Saptamanl sunt femei se ni se adreseaza pe aceasta tema. Au dorinta de a arata confortabil si in intimitate. Chirurgia genitala a devenit  una de rutina in aceste zile.

9. Care sunt riscurile acestei operatii?

Riscurile operatiei sunt minore, printre cele mai frecvente se afla mici sangerari ale plagii sau deschiderea suturilor.  Infectiile sunt rare, dar pot fi foarte usor tratate cu antibiotice si drenaje, acestea prelungind insa durata vindecarii. este posibila miscarea imediat dupa interventie, dar recomandam evitarea efortului.

10. Cat dureaza interventia si care este perioada de recuperare?

Interventia dureaza in jur de 30 de minute – o ora, in functie de complexitatea cazului.  Vindecarea se face foarte repede. Reluarea activitatii obisnuite se poate face a doua zi de la interventie, iar rezultatele sunt definitive si deosebit de satisfacatoare pentru pacienta. Pentru cateva zile dupa interventie, labiile mici vor fi probabil umflate si cu zone vinete, insa durerile si disconfortul vor fi minime, putand fi controlate prin medicatie. Foarte importanta dupa interventie este igiena locala, iar activitatea sexuala poate fi reluata dupa 4 saptamani de la operatie.

11. V-ati confruntat si cu situatii in care pacienta nu era multumita de rezultatul obtinut?

Nu. Asa cum spuneam la inceput: comunicarea buna medic –pacienta face ca rezultatele bune sa fie obtinute si prin deplina colaborare a acesteia.

12. Care sunt cele mai solicitate operatii de remodelare genitala la ora actuala?

La femei: labioplastia (labia minora), clitoroplastia  – acestea 2 se asociaza in peste 80% din cazuri; apoi injectarea in punctul G, rejuvenarea vaginala si reducerea mons pubis.

La barbati: marirea de penis, ciscurmcizia, descoperirea “penisului ascuns”.

Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul oficial: www.drdoboscalin.ro

Leave a Comment