Pe aripile destinului. Povestea de film a fratilor Basel si Khaled Fetrawi, scoliti in Romania si parteneri cu membri ai familiei regale din emirate.

5688Când crezi că eşti bogat şi te poţi gândi la un viitor de succes, declanşarea unui conflict precum este războiul civil din Siria îți arată cât de ușor viața îți poate fi dată peste cap. Absolvenţi de medicină în România şi proprietari ai unei companii aeriene, fraţii Khaled şi Basel Fetrawi aveau toate motivele să creadă în steaua lor norocoasă. Dar au resimțit din plin efectele războiului din Siria, fiind obligați să o ia de la capăt. Acum sunt parteneri de afaceri cu o parte dintre membrii familiei regale din Emiratele Arabe Unite.

Vor să aducă investitori în România

„Familia noastră a fost norocoasă şi a reuşit să scape din acel infern, dar acum e răspândită în toată lumea. Cei care nu au reuşit, trăiesc un adevărat coşmar. Nu a mai rămas nimic, doar ruine. Avem cunoştinţe despre care nu mai ştim nimic. Ne dorim ca totul să se încheie cât mai repede, ca viaţa să revină la normal pentru ţara noastră”, spune Basel, medic stomatolog de profesie. Fratele său s-a specializat în industria farmaceutică la Bucureşti, iar ambii vorbesc cu mândrie atunci când vine vorba de România.

Cei doi fraţi vin cel puţin odată pe lună în ţara noastră cu afaceri şi dezvăluie că intenţionează să aducă mai mulţi investitori majori din Orientul Mijlociu. „Trebuie să recunosc că un prim pas a fost făcut şi câteva companii româneşti au câştigat licitaţii în Emirate, însă căutăm oportunităţi şi pentru oamenii de afaceri din zona arabă. România poate deveni o piaţă foarte atractivă pentru investitorii din Dubai”, explică Basel.

Cozonacul e deliciul favorit

„De aproape 20 de ani, Bucureştiul este ca şi casa noastră. Situaţia s-a schimbat mult în bine, societatea a evoluat într-un ritm alert, dar cel mai mult apreciez faptul că oamenii au rămas la fel de calzi şi primitori. E o calitate greu de găsit în alte colţuri ale lumii. Îmi plac şi tradiţiile româneşti. De fiecare dată când vin aici, vreau să mănânc cozonac, e deliciul meu favorit”, își rezumă Khaled, într-o română aproape perfectă, impresia despre ţara noastră.

Acum, frații Fetrawi îşi împart timpul între România şi Emiratele Arabe Unite, acolo unde şi-au deschis şi o companie de turism, fiind asociaţi cu membri ai familiei regale. Cei doi sunt şi consultanţi când vine vorba de investiţiile coloşilor din Orientul Mijlociu, care continuă să se dezvolte la nivel global. „Am învăţat multe de la tata, care era specialist în acest domeniu, iar la un moment dat chiar a fost ministru al turismului în Siria. El ne-a influenţat ca să intrăm pe partea de turism”, spun cei doi.

De la software, la companie aeriană

La mijlocul deceniului trecut, imediat după ce şi-au încheiat studiile în România, Khaled și Basel au revenit în Siria, înființând o companie de software şi o clinică medicală, acolo unde Basel a şi profesat. „În 2006, am decis să trecem la pasul următor şi am primit licenţă pentru singura companie aeriană privată din Siria. Nu aveam toţi banii, aşa că am luat avioanele în leasing. A mers foarte bine până când a început războiul, atunci s-a declanşat coşmarul. Rutele au început să fie anulate, nimeni nu mai voia să vină în Siria. Nu ne mai permiteam să plătim ratele, taxele şi aşa mai departe. Am pierdut compania. Aşa cum îţi spuneam, noi am fost norocoşi fiindcă aveam deja conexiuni în mediul de afaceri din toată lumea şi nu a fost o problemă să ne mutăm domiciliul, însă prieteni din copilărie, cunoştinţe au rămas acolo şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei”, afirmă Basel. Războiul le-a distrus afacerile, însă aceştia continuă să zâmbească. „Ştii care e partea bună? Tot ce s-a întâmplat, ne-a făcut să fim şi mai apropiaţi ca şi familie chiar dacă fiecare trăieşte într-o altă ţară. Îmi petrec mai mult timp cu fratele meu de când cu războiul, vorbesc mai mult timp la telefon cu familia, îmi vizitez părinţii. Ne-a unit”, spune şi Khaled.

Ambasadori pentru Superkombat

Cei doi fraţi au fost desemnaţi şi ambasadori ai Superkombat, promoţia românească de K-1, iar ceremonia, la care se mai afla printre invitaţi şi fostul patron al Rapidului, Nicolae Cristescu, trebuia să aibă loc la hotelul Address din Dubai chiar în noaptea de Revelion, însă cu numai câteva ore înainte, stabilimentul a fost cuprins de flăcări. „Îţi dai seama că am fugit cu toţii nu ne-am mai gândit noi la premii. Au rămas acolo, însă ne-am bucurat când cei de la hotel ne-au transmis că statuetele au fost recuperate”, spun cei doi, care în cele din urmă au fost premiaţi de Eduard Irimia la o săptămână distanţă în prezenţa mai multor oficialităţi locale, dar şi a presei din Emirate. Acum, chiar se discută serios pentru ca Dubaiul să organizeze finala circuitului Superkombat în noiembrie, evenimentul urmând să fie transmis în peste 120 de ţări.

 

Leave a Comment