Acces facil la tratament pentru bolnavii de hepatita C

O veste bună pentru bolnavii cu hepatită C vine de la autorităţile din Sănătate, care promit că pacienții cu acest diagnostic nu vor mai fi nevoiţi să aştepte să li se agraveze boala pentru a primi tratament de la stat.

În noul program, care va începe în câteva luni, vor fi admişi şi cei cu forme uşoare ale bolii. Anul trecut, rata de vindecare a depăşit 99%.

Până când programul va fi reluat, unii bolnavii îşi cumpără tratamentul din străinătate.

Peste 17.000 de bolnavi cu hepatită C au primit până acum tratamentul interferon free şi cei mai mulţi dintre ei s-au vindecat. Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia, iar când noul program va fi demarat, vor fi incluşi şi cei cu forme uşoare – cu un grad mai mic de fibroză – adică cei cu F1 şi F2. În total aproximativ 13.000 de pacienţi.

În plus, din toamnă, cel puţin trei molecule noi vor fi incluse în contractul pentru pacienţii cu hepatită C. Medicii spun că un avantaj foarte mare va fi că se vor putea face scheme personalizate de tratament. Lucru benefic mai ales în cazul celor care suferă şi de alte boli.

Până când va fi încheiat noul contract, pacienţii trebuie să aştepte, pentru că autorităţile abia au început negocierile cu firmele producătoare. Sunt șanse ca noul contract să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Ce este Hepatita C

Virusul (VHC) se transmite prin sângele unei persoane infectate, prin utilizarea de instrumentar nesterilizat corespunzator: ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni în contact cu sângele, prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiură etc.). Mai rar, se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau de la mamă la făt. Este bine de știut că hepatita C nu se transmite prin: aer, strănut, tuse, îmbrățișări, sărut, apă sau alimente, tacâmuri, veselă, pahare sau folosirea în comun a toaletelor.

 

 

Aproximativ 600.000 de români au hepatită C, iar la nivel mondial sunt afectaţi peste 325 de milioane de oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut ca până în 2030 această boală să fie eradicată.

Leave a Comment