Cum combatem lipsa poftei de mâncare? Mersul pe jos creşte apetitul?

Dacă sunteţi stresat, răcit ori urmaţi diverse tratamente este foarte posibil ca şi alimentaţia dumneavoastră să aibă de suferit. Sesizaţi că nu mai aveţi aceeaşi poftă de mâncare ca înainte? Pe termen scurt, fenomenul nu este alarmant. Însă, dacă acest lucru continuă şi nu reuşiţi să identificaţi o cauză clară, cel mai bine ar fi să apelaţi la ajutorul specialiştilor.

Carmen Barcan, adeptă a stilului de viaţă sănătos şi, totodată, terapeutul anului 2021, ne explică ce ar putea duce la diminuarea apetitului, dar şi cum puteţi combate acest lucru: “Un corp armonios se regăseşte întotdeauna într-un stil de viaţă echilibrat. (…) Atunci când eşti sănătos ai foarte multe dorinţe, dar când eşti bolnav doar una: să-ţi recapeţi sănătatea!”

 

PROBLEMELE DE SĂNĂTATE CARE NE FURĂ POFTA MARE MÂNCARE

De cele mai multe ori, lipsa poftei de mâncare este întâlnită la copii şi la persoanele în vârstă, dar şi tinerii pot fi afectaţi, în anumite cazuri, de apetitul scăzut. Chiar şi o zi încărcată ori o stare de nervozitate ne pot tăia pofta de mâncare. Fumatul şi consumul de alcool sunt şi ele pe listă, la capitolul “cauze”.

Dacă totuşi nu aveţi de-a face cu niciuna, înseamnă că trebuie să căutaţi în alte părţi motivele. Pofta de mâncare scăzută poate trăda probleme de sănătate serioase. Diverse afecţiuni digestive ne pot tăia apetitul. Nici dietele de slăbit drastice nu sunt prietene cu un stil de viaţă sănătos. Pentru restabilirea echilibrului este nevoie să urmaţi un regim potrivit pentru nevoile dumneavoastră, iar revenirea la alimentaţia normală trebuie să se facă treptat, pentru a nu îngreuna organismul. Şi problemele glandei tiroide pot reduce pofta de mâncare.

Lista cauzelor este lungă. Tocmai pentru că unele simptome pot fi comune mai multor afecţiuni, este nevoie de un consult de specialitate, ca să primiţi un diagnostic exact şi să trataţi apoi adevărata problemă.

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORGANISM CÂND NU NE ALIMENTĂM CUM TREBUIE

Pentru că mâncarea este cea care ne alimentează organismul, este esenţial să avem un program foarte clar atunci când vine vorba despre mese. De cele mai multe ori, când nu ne alimentăm suficient nu avem energia necesară să ducem la bun sfârşit nici cele mai banale sarcini de peste zi şi asta din cauza scăderii glicemiei. Mai mult decât atât, lăsăm organismul pradă bolilor, căci nu îi oferim nutrienţii necesari să facă faţă infecţiilor ori virusurilor.

Nu trebuie să uitaţi nici că odată cu pierderea poftei de mâncare, pe termen lung, pierdem şi kilograme, iar acest lucru ne aduce faţă în faţă cu alte şi alte probleme de sănătate.

 

CE ALIMENTE POT REGLA APETITUL

Desigur, nu trebuie să cădeţi nici în cealaltă extremă, în care vă alimentaţi cu orice, doar de dragul de a mânca. Unele alimente fac mai mult rău decât bine: Oamenii, de obicei, nu se alimentează corect. Ori consumă carne în exces, ori prea multe grăsimi sau prea mult zahăr, acestea având o influenţă nefastă asupra funcţionării întregului organism. „- Carmen Barcan, terapeut

Pentru a vă recupera apetitul, trebuie să începeţi cu paşi mici: includeţi în meniu anumite alimente sănătoase, care vă vor stimula pofta de mâncare. Specialiştii spun că printre ele se numără lămâia. Consumată ca atare, stoarsă într-un ceai ori deasupra unei salate, fructul ne poate conferi o dispoziţie mai bună şi ne poate readuce apetitul pierdut. Evident, nu vă aşteptaţi la rezultate peste noapte. Orice aliment provenit din natură are nevoie de timp pentru a-şi face vizibile efectele: ”Totul se reduce la alegerile pe care le facem în viaţă şi la impactul pe care acestea îl pot avea asupra sănătăţii noastre. Rezultatele pozitive le obţinem atunci când facem ceea ce trebuie şi când menţinem o constantă zilnică.” – Carmen Barcan, terapeut

Ghimbirul reglează, de asemenea, pofta de mâncare. Includeţi-l în alimentaţie, căci are efect calmant şi ajută în procesul de digestie. Coriandul, planta aromatică, ar putea fi soluţia pentru recăpătarea apetitului, la fel şi piperul negru ori sucul de ridiche neagră. Nu evitaţi să folosiţi la gătit nici chimenul.

 

ORELE REGULATE DE MASĂ POT DUCE LA RECÂŞTIGAREA POFTEI DE MÂNCARE

Impuneţi-vă să mâncaţi la ore regulate, asta înseamnă că ar trebui să renunţaţi la prânzul ori la cina servite în oraş, căci pot decala orele de masă. Dacă totuşi nu aveţi vreme să gătiţi, aveţi grijă să respectaţi orele stabilite pentru mâncare. O salată comandată la restaurant ne poate deschide apetitul.

 

EXERCIŢIILE FIZICE NE READUC APETITUL

Nu există nici o formulă magică pentru o stare de sănătate optimă, dar există elemente-cheie importante pentru aceasta, printre care se enumeră: alimentaţia sănătoasă, odihna şi mişcarea fizică regulată.”- Carmen Barcan, terapeut

Aşadar, şi exerciţiile fizice pot creşte pofta de mâncare. O şedinţă de înot ori  o tură de parc în ritm alert sunt unele dintre cele mai rapide remedii împotriva lipsei apetitului şi asta pentru că presupun efort, spune Carmen Barcan:

“Mişcarea fizică este în beneficiul sănătăţii atât timp cât este făcută corect şi constant. (…) Stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă sunt cauza a peste 70% din bolile care astăzi distrug sănătatea şi numai un procent de 3-5% se datorează cauzelor ereditare.“

Mersul pe jos, potrivit studiilor, nu aduce înapoi pofta de mâncare, însă ne taie apetitul pentru dulce, dar şi impulsul de a mânca mai mult decât este necesar, pe fond de stres. Recomandarea specialiştilor este să ne plimbăm zilnic, cel puţin 30 de minute.

 

Creatoare a unor regimuri alimentare personalizate, Carmen Barcan a fost aleasă terapeutul anului 2021. Prin cunoştinţele obţinute în ani de studiu şi prin tehnologii de ultimă oră, redă încrederea în propria persoană tuturor celor care apelează la programele ei.

În iulie 2021, la Cannes, Carmen Barcan a fost distinsă cu premiul pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”.

          Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!

Facebook: @Carmen Barcan

Instagram: @Carmen_Barcan.ro

 

Leave a Comment