Cum este influențată mahmureala de ordinea băuturilor

O echipă de oameni de ştiinţă care a dorit să verifice o veche zicală potrivit căreia ”vinul după bere e o plăcere, iar berea după vin e un chin” a concluzionat că aceasta este doar o născocire, relatează joi Press Association.

Cercetătorii au oferit băuturi alcoolice unui număr de 90 de voluntari pentru a examina ”influenţa combinaţiei şi a ordinii de consum a berii şi vinului asupra intensităţii mahmurelii”, potrivit Agerpres.

Voluntarii au fost împărţiţi în trei grupuri. Persoanele din primul grup au consumat circa două halbe şi jumătate cu bere urmate de patru pahare mari cu vin alb, iar cele din al doilea au băut aceeaşi cantitate de băuturi alcoolice, însă în ordine inversă. Subiecţii din al treilea grup, cel de control, au primit fie bere, fie vin.

Consumul excesiv de alcool provoacă oricum stări de rău

Subiecţii au detaliat a doua zi starea de mahmureală resimţită şi au primit un scor calculat în funcţie de aşa-numita ”Scară a Mahmurelii Acute”, bazată pe factori precum senzaţia de sete, oboseală, durere de cap, ameţeală, greaţă, neplăceri stomacale, ritm cardiac crescut şi inapetenţă. Concluziile, publicate în American Journal of Clinical Nutrition, au indicat faptul că indiferent de ordinea în care sunt ingerate băuturile alcoolice, consumul excesiv provoacă stări de rău.

”Am utilizat vin alb şi bere lager şi nu am identificat niciun adevăr în faptul că berea înainte de vin conferă o mahmureală mai uşoară în comparaţie cu situaţia inversă”, a declarat autorul principal al studiului, Joran Kochling de la Universitatea Witten/Herdecke din Germania.
”Adevărul este că în urma unui consum excesiv al oricărei băuturi alcoolice va rezulta cel mai probabil o mahmureală”, a adăugat specialistul.

 

Leave a Comment