Cum facem față tentațiilor culinare de sărbători

Avem tendința să facem excese alimentare. Nutriţioniştii vin cu recomandări pentru vacanţa de Crăciun şi spun că trebuie evitate mesele copioase în această perioadă plină de ispite culinare, iar orele de masă, hidratarea, mişcarea sau odihna joacă un rol important pentru a avea sărbători liniştite şi pentru a evita luarea în greutate.

”Se pare că după o astfel de perioadă există o creştere ponderală de 2-3 kg, greutate care nu se mai pierde în totalitate în anul care tocmai va începe. Peste tot în lume se caută soluţii la problema menţinerii greutăţii corporale în perioada vacanţei de Crăciun. Un studiu britanic recent recomandă cântărirea constantă în această perioadă, fapt care ar conduce la un spor ponderal minim, sub 0,4 kg, comparativ cu 2,5 kg, creşterea în greutate a celor care nu se cântăresc decât la sfârşitul vacanţei. Cert este că nu e deloc uşor să se controleze această perioadă plină de ispite culinare şi de indulgenţă de rigoare, însă cu o abordare raţională, fără presiune, se poate depăşi decent şi fără şifonări semnificative ale imaginii toată această parte a anului”, declară nutriţionistul Lygia Alexandrescu, pentru Agerpres.

Prepararea și calitatea trebuie să fie criterii ale gospodinelor

Carnea de porc, de pasăre de curte merită căutate, explică același nutriționist, care bate moneda și pe metoda de gătire a produselor tradiţionale. Astfel, nu se prăjeşte ceapa pentru sărmăluţe, nu se frige carnea de porc în flacără directă, mai ales dacă nu a fost degresată, nu se foloseşte gelatina de sinteză la piftie, ci se fierbe carnea cu oasele de rigoare cu multă răbdare, nu se foloseşte ulei procesat la cald pentru gătire, maioneză, ci unul presat la rece.

Trucuri pentru a gusta din toate la mesele festive

Pentru a uşura aportul energetic de la masa de prânz, aperitivele de tip tobă, leber, muşchi se vor consuma dimineaţa, lăsându-se o pauză de minimum 3 ore până la următoarea avalanşa de alimente, care la prânz sunt mai consistente. Cina n-ar prea avea motiv să existe în zilele de Crăciun sau poate să fie constituită din lactate fermentate – chefir, sana, iaurt de băut parţial ecremate, sfătuieşte medicul. O altă recomandare a nutriţionistului se referă la murături.

”Murăturile, conservele vedetă ale sezonului, vor fi pregătite în saramură, nu în oţet, pentru a beneficia de calităţile alimentului fermentat (acid lactic şi bacterii cu tulpini probiotice) atât de necesare sistemului digestiv greu încercat în această perioadă”, mai spune Lygia Alexandrescu.

Când se consumă cozonacul

Şi pentru cozonac medicul face anumite recomandări. ”Cozonacul este absolut firesc să fie pe masă, însă nu se va consuma imediat după o masă bogată în proteine şi grăsimi, cum e prânzul. La 2 ore după prânz şi după ce s-a făcut niscaiva mişcare, măcar şi spălatul vaselor, dacă nu chiar o jumătate de oră mers pe jos, se poate consuma o felie de cozonac, ideal de casă, fără E-urile de rigoare”, menţionează medicul.

Leave a Comment