Diamonds are a girl’s best friend!

‘’ Diamonds are a girl’s best friend’’ canta odinioara Marilyn Monroe…………….. datorita proprietatilor si caracteristicilor, diamantele au devenit foarte cautate inca de la descoperirea acestora. In zilele noastre sunt foarte dorite si cautate atat in industria bijuteriilor cat si in atelierele unde se fac bijuterii manual. Din pacate, diamantele ‘’se inteleg’’ foarte bine si cu soldatii si in cateva tari africane, au devenit una dintre cauzele principale ale instabilitatii politice. In prezent, cele mai mari mine de diamante se gasesc in Congo, Angola, Ghana, Botswana, Sierra Leone si Liberia. Majoritatea pietrelor extrase in aceste tari, alimenteaza razboaie civile infricosatoare. Datorita acestui lucru multe societati care comercializeaza diamante, au semnat un protocol in anul 2000 cu intentia de a sta departe de contrabandistii asa ziselor ‘’diamante de razboi’’. Aceste razboaie civile dezlantuite si alimentate de interesele comerciantilor de diamante fara scrupule, au fost denuntate in 2006 si in filmul lui Edward Zwick, ‘’Blood diamond’’ unde un fost mercenar din Rhodesia face contrabanda cu diamante in timpul razboiului civil de la sfarsitul anilor ’90 in Sierra Leone.

Diamantul este cea mai dura substanta gasita pe planeta noastra si pentru multe secole a fost una din cele mai venerate si cautate materiale. Intotdeauna aceste pietre pretioase au fost admirate ca fiind frumusetea esentiala si semnul de bogatie suprema, au fost cufundate in mitologie si profund inradacinate in legende, dar astazi in mainile alchimistilor moderni acestor pietre pretioase le sunt date noi valori.
National Geografic are un program „Naked Science” care examineaza istoria diamantelor si ne invata cum pot ele schimba viitorul cu ajutorul a catorva cercetatori de pe trei continente adunati sa descifreze secretele diamantelor si sa descopere potentialul lor de a revolutiona tehnologia. Ca pietre pretioase stim ca diamantele sunt extrem de scumpe dar ca materie prima, tehnologic avansata, diamantele sunt nepretuite.

Crearea unui diamant artificial a fost privita drept alchimia secolului 20, iar de data asta alchimia a functionat! Inginerii si stiinta moderna au creat diamante mai mari decat orice are Mama Natura de oferit.

Cateva lucruri despre diamante pe care poate nu le stiati:
– sunt vechi de 4 miliarde de ani, de peste 600 de ori mai mult decat cel mai vechi stramos al nostru.
– sunt facute, desi sunt atat de rare, din cel mai familiar element de pamant: carbonul.
– carbonul s-a format in procesul incandescent al mortii unei stele; cand explodeaza, arunca in spatiu miliarde de tone de carbon.
– au fost descoperite prima data in Africa de Sud in secolul 19; sute de mii au fost extrase de acolo.
– cuvantul diamant vine de la grecescul „adamas” care inseamna „de necucerit” sau „invincibil”.
– primul diamant sintetic a fost produs, dupa 5 ani de incercari si milioane de dolari cheltuite, de catre General Electric, ce a reusit acest lucru in 1955.
– sunt cateva tratamente ce nu vor afecta niciodata valoarea unui diamant; acestea sunt: clivajul suprafetelor si petele slabe naturale din pietre. Sunt insa cateva care ii afecteaza valoarea, si ele sunt: culoarea, claritatea, greutatea in karate si taietura.
– primul inel cu diamant ca si inel de cerere in casatorie a fost folosit in anul 1477; Arhiducele Maximillian al Austriei i-a oferit primul inel cu diamant, la cererea in casatorie, Marei de Burgundia.

 

 

 

sursa:internet

Leave a Comment