Funcția ascunsă a plămânilor

Cercetătorii au descoperit că plămânii joacă un rol mult mai complex în corpurile mamiferelor. Un nou studiu arată că organele nu doar că facilitează respirația, ci joacă și un rol important în producerea sângelui. În experimentele realizate pe șoareci, o echipă de cercetători a aflat că plămânii acestora produc mai mult de 10 milioane de trombocite (celule din sânge) pe oră. Această descoperire contrazice concluzia care circulă de zeci de ani și care susține că măduva osoasă este responsabilă de producerea tuturor componentelor sângelui, conform Science Alert.

Celulele din plămîni pot produce majoritatea trombocitelor din corp

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit un bazin necunoscut de celule stem care permit producerea sângelui în țesuturile pulmonare și despre care se credea inițial că pot fi găsite în măduva osoasă. Aceștia considerau că un proces cunoscut sub numele de hematopoieză producea globule roșii încărcate de oxigen (care pot lupta cu infecțiile din organism) și trombocite (componente ale sângelui necesare coagulării sângelui). Însă acum specialiștii au descoperit că celulele denumite megacariocite care se regăsesc în plămâni pot produce majoritatea trombocitelor din corp.

Descoperirea a fost posibilă mulțumită unui nou tip de tehnologie care se bazează pe imagistică intravitală bazată pe excitația cu doi fotoni. Procesul presupune introducerea unei substanțe, numită proteină verde fluorescentă (care este în mod natural produsă de animale bioluminiscente, precum meduza), în genomul șoarecelui. Ca urmare a acestui fapt, trombocitele șoarecilor au emis o fluorescență de un verde aprins în timp ce circulau prin corpul lor, permițându-le cercetătorilor să le identifice traseul cât mai precis, dar și viteza de înmulțire.

Aceste descoperiri vor trebui să fie testate și în cazul oamenilor înainte de a ști cu exactitate dacă procesul se desfășoară în același mod.  Studiul ne arată că plămânii ar putea avea o funcție ascunsă indispensabilă organismului mamiferelor.

Leave a Comment