Rolul tatălui în dezvoltarea armonioasă a copilului

Deși ar putea părea că prezenţa maternă este mult mai importantă ȋn dezvoltarea armonioasă a copiilor, știinţa a concluzionat faptul că tatăl, sau o figură paternă, este esenţială pentru creșterea și maturizarea emoţională a acestora.

Credinţele conform cărora un copil are nevoie ȋn primul rȃnd de mamă sunt doar mituri, după cum specifică Susan Newman, doctor ȋn știinţe sociale. Să le anulăm, ar fi totuși imposibil. Dar fără ȋndoială că o observaţie atentă demonstrează că timpul petrecut de copil cu tatăl este la fel de important ca timpul petrecut cu mama.

Numărul taților care aleg să stea acasă cu copiii este în creștere

Poate de aceea, ȋn ultima vreme se observă că numărul taţilor care aleg să opteze pentru ȋntreruperea job-ului pentru a-și  ȋngriji copilul este ȋn creștere. Taţii au moduri diferite de abordare a problemelor faţă de mame și de la fiecare dintre ei cei mici pot ȋnvăţa. Știinţa ne asigură că atȃt taţii, cȃt și mamele, exercită o  influenţă puternică, dar diferită, asupra copiilor.

Taţii contribuie eficient la dezvoltarea limbajului copiilor. Studiile au demonstrat că jocurile din prima copilărie ȋi ajută pe cei mici să ȋnveţe mai repede cuvintele pronunţate de tată.

Ce probleme apar atunci când tatăl este absent

Copiii taţilor care se joacă cu ei, le citesc povești, ȋi ȋnsoţesc ȋn parc sau la locul de joacă, au mai puţine probleme de comportament ȋn perioada copilăriei și a adolescenţei, faţă de ceilalţi copii ai căror taţi nu se implică ȋn educaţia lor.

Copiii ai căror taţi sunt absenţi riscă, conform statisticilor, să ȋși ȋnceapă viaţa sexuală mai devreme, iar fetele se află mai des ȋn situaţia de a rămȃne ȋnsărcinate ȋn adolescenţă.

Leave a Comment