Cum întârziem albirea părului

Albirea părului este unul dintre semnele înaintării în vârstă sau poate fi vorba și despre o afecţiune a organismului atunci când părul albește prematur. Pentru cea de-a doua situaţie, am aflat de la medicii dermatologi de ce albeşte părul, ce poţi face pentru a încetini procesul şi cum poţi acorda părului îngrijirea adecvată.
În termeni medicali, albirea părului se numeşte caniţie. Aceasta presupune albirea totală sau parţială a firelor de păr. Exceptând primul caz, în care ne confruntăm cu o problemă medicală, albirea treptată şi parţială a părului este un proces normal şi natural.

Cauzele albirii părului

Melanina este pigmentul care dă culoarea părului, cu cât melanina este în cantitate mai mare, cu atât mai închis este firul de păr. În timp, melanocitele (celulele care produc melanina) ajung să producă tot mai puţin pigment, până ce firul de păr devine alb. Albirea părului poate avea la bază cauze genetice, psihologice (precum un şoc emoţional puternic), medicale (diferite afecţiuni precum: bolile tiroidei, deficienţa de vitamine B12, anemia sau vitiligo) sau cauze ce ţin de stilul de viaţă.

Trucuri pentru a preveni albirea prematură

Din păcate, odată început, fenomenul de caniţie nu se va opri, ci se va dezvolta în timp. Puteţi, însă, să preveniţi albirea prematură a părului sau să încetiniţi procesul. Puteţi creşte nivelul de melanină al organismului prin ajustarea alimentaţiei, consumând multe fructe şi legume bogate în vitamina B, A, magneziu, cupru sau iod sau limitând stresul, prin activităţi recreative şi odihnă.

Părul încărunţit este mai uscat şi fragil în comparaţie cu cel pigmentat, de aceea necesită o îngrijire mai atentă. De aceea trebuie să folosiţi produse care conţin substanţe active, special concepute să cureţe delicat scalpul şi să îngrijească firul de păr.

Leave a Comment