Dependenţa faţă de sucurile din comerţ. Ce alternative sănătoase avem la băuturile îndulcite de pe rafturi?

Colorate, cu acid sau fără, cu zahăr mai puţin ori mai mult, sucurile din frigiderele magazinelor sunt o ofertă pe care mulți dintre noi nu o pot refuza. Așa ajungem să bem chiar și câteva doze pe zi. Dependenţa față de băuturile răcoritoare din comerţ este cât se poate de reală şi de periculoasă, avertizează specialiştii!

Carmen Barcan, terapeutul anului 2021 şi, totodată, adeptă a stilului de viaţă sănătos, ne explică de ce sucurile din magazine ne fac mai mult rău decât bine, dar şi cu ce să le înlocuim, atunci când simţim nevoia să bem ceva dulce!

 

MAI MULT ZAHĂR DECÂT RĂCORIRE, ÎN BĂUTURILE DE PE RAFTURI

V-aţi gândit vreodată ce conţine, de fapt, sticla de suc pe care o ţineţi în mână și pe care o savurați cu poftă? Mai mult zahăr decât, poate, v-aţi închipui. O doză de doar 330 de militri are 35 de grame de zahăr. Ca să vă faceţi o idee, luaţi o linguriţă şi umpleţi-o de şapte ori cu granulele dulci. Enorm, aşa este? Specialiștii spun că acesta ar trebui să fie consumul pe o zi întreagă, nu obținut din câteva înghițituri: „Eu personal nu sunt de acord cu zahărul, dar dacă obișnuiți să consumați doar o linguriță pe zi, este în regulă!”  – Carmen Barcan, terapeut

Iar dacă vă imaginaţi că o sticlă cu suc vă potoleşte măcar setea într-o zi toridă, vă înselaţi. Îndulcitorii, conservanţii şi aromele din compoziţie nu fac altceva decât să accentueze această senzație. Mai mult decât atât, veţi forţa organismul să facă un efort suplimentar, din moment ce corpul nostru este conceput în aşa fel încât să perceapă drept „mâncare” tot ceea ce conţine zahăr.

 

ZAHĂRUL, CEA MAI DULCE DEPENDENŢĂ

De obicei, ajungem să consumăm fără limite băuturi răcoritoare datorită gustului delicios, dar artificial. Intrăm astfel într-un cerc vicios din care cu greu mai putem ieși. De ce? Pentru că o cantitate moderată de zahăr astăzi  cere mâine un consum, poate, dublu. Așa ajungem să bem zilnic sucuri colorate, cu fel și fel de arome false, împinși de o dependență pe care, de cele mai multe ori, nici nu o conștientizăm.

Dacă vrem să schimbăm lucrurile, trebuie să știm că renunțarea la zahăr se face treptat, căci, ca în cazul oricărei alte adicții, și cea de dulce poate crea stări de rău fizic, dar și mintal: „Zahărul este în mare măsură răspunzător de starea noastră de sănătate. Pornind de la premisa că organismul poate transforma zahărul în exces în grăsimi, începeţi prin a scădea frecvenţa cu care consumaţi alimente bogate în zahăr. Păstraţi aceste alimente pentru o ocazie cu totul specială.”– Carmen Barcan, terapeut

Pe de altă parte, nu este mai puțin adevărat că avem nevoie de zahăr pentru ca organismul nostru să funcționeze cum trebuie. Totuși, el trebuie luat din alte surse pentru a fi benefic, mai exact din fructe proaspete, din legume colorate ori din leguminoase: „O bună nutriţie înseamnă să ne bazăm pe alimente proaspete, deoarece acestea conţin vitamine și alţi nutrienţi care alcătuiesc o dietă echilibrată.”– Carmen Barcan, terapeut

 

CUM NE POATE ÎMBOLNĂVI CONSUMUL EXCESIV DE ZAHĂR

Excesul de zahăr din organism se traduce, în timp, în boli dintre cele mai diverse. Carmen Barcan ne oferă, în rândurile următoare, doar câteva motive, ca să renunțăm la sucurile pline de chimicale. Pe lângă creșterea în greutate și, în special, a grăsimii de pe abdomen, băuturile carbogazoase și nu numai ne aduc mai aproape de dezvoltarea diabetului, a bolilor cardio-vasculare și chiar a cancerului pancreatic. În plus, pentru că sucurile sunt cel mai ușor mod de a consuma cantități excesive de fructoză, riscăm să avem și probleme cu ficatul, care ajunge să fie suprasolicitat.

 

ALTERNATIVE SĂNĂTOASE LA BĂUTURI NESĂNĂTOASE

Carmen Barcan consideră că displina este cea care ne poate ajuta să ne schimbăm stilul de viață și să facem alegeri înțelepte, atunci când vine vorba despre sănătatea noastră. De ce să nu pregătim acasă, din ingredientele alese de noi, un suc delicios și răcoritor? Este o alternativă mai bună, deși nu trebuie să ne facem un obicei nici din acest lucru. Doar fructele consumate ca atare ne oferă nutrienții de care avem nevoie.

De asemenea, obișnuiți-vă să vă hidratați… cu apă! Consumul de minimum doi litri pe zi nu este un mit. Dacă vreți să îi dați gust, adăugați în pahar câteva felii de lămâie, de castravete ori câteva frunze de mentă. Veți obține un efect cu adevărat răcoritor!

Nu uitați nici de ceai! Cel verde, de pildă, reduce riscul de cancer, de boli de inimă și de hipertensiune, arată studiile, deci nu doar că savurați ceva delicios, dar vă bucurați și de beneficiile reale ale acestei băuturi.

Laptele este și el pe listă. Chiar dacă este de proveninență animală, laptele este o sursă importantă de calciu. Dacă îl puteți consuma neîndulcit, este cu atât mai bine!

 

De-a lungul timpului, Carmen Barcan a fost parte a unor transformări spectaculoase în rândul vedetelor și nu numai. Stilul de viață sănătos pe care îl are și pe care îl împărtășește și altora, combinat cu tehnici de remodelare corporală sunt rețeta transformărilor complete – interioare și exterioare.

În iulie 2021, Carmen Barcan a fost distinsă cu al doilea trofeu internațional, pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”, la cea de-a doua gală mondială I Success Awards, care a avut loc la Cannes!

O găsiţi pe reţelele de socializare!

Facebook: @Carmen Barcan

Instagram: @Carmen_Barcan.ro

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment